Strategia de evacuare in cazul unui incendiu
E important :
- sa ai in vedere modul in care vei gestiona evacuarea spatiilor in cazul unui incendiu
- sa evaluezi riscurile
- sa iei toate masurile de precautie inainte de a le pune in aplicare
Evacuarea simultana
Evacuarea simultana este initiata prin actionarea alarmei sistemului de avertizare pentru incendiu.
In majoritatea spatiilor, evacuarea in cazul unui incendiu se va realiza prin intermediul celor prezenti reactionand la semnalul de avertizare.
Acestia vor fi directionati spre un loc sigur.
Evacuarea pe verticala
In unele spatii mai mari poate fi oportun sa se inceapa evacuarea prin eliberarea zonei celei mai apropiate de incendiu si avertizarea persoanelor din vecinatate.
Acest lucru se realizeaza in mod normal prin evacuarea imediata a zonei in care se afla focul si a etajului de deasupra. Celelalte etaje sunt apoi evacuate unul cate unul pentru a evita congestia pe zona afectata.
Sistemul de avertizare trebuie sa fie capabil sa emita doua semnale diferite (avertizare si evacuare) sau sa transmita mesaje vocale adecvate.
Evacuarea pe orizontala
In spitale, de exemplu, cat si in alte institutii de acest gen podeaua poate fi impartita intr-un numar de compartimente rezistente la foc, iar ocupantii sunt mutati din compartimentul afectat in compartimentul adiacent.
In functie de gravitate poate fi necesar sa se ia in considerare evacuarea verticala.
Datorita faptului ca acest tip de evacuare poate dura mai mult timp, este posibil sa fie necesare si alte masuri de precautie. Acestea includ:
- sisteme de alarma vocala
- puncte de control al incendiilor
- compartimentarea spatiului folosind o constructie rezistenta la foc
- stropitori in cladirile in care ultimul etaj se afla la 30 de metri sau mai mult deasupra nivelului solului
Alarma silentioasa
In unele cazuri nu este potrivit ca o alarma sa genereze evacuarea imediata (cinematografe si teatre). Acest lucru s-ar putea datora numarului de membri prezenti. Caz in care este necesara evacuarea conform unui plan in siguranta planificat cu ceva timp inainte.
In astfel de situatii se poate actiona alarma silentioasa prin:
- inregistrari de incendiu
- device-uri personale
- sunete discrete
- o fraza codata pe un sistem de adresare publica.
In urma alarmei silentioase se poate da un semnal de alarma generala si se incepe o evacuare simultana sau in faze. Alarma generala poate fi activata automat daca initierea manuala nu a avut loc intr-un timp prestabilit.
Aceasta strategie poate fi luata in considerare in cazul blocurilor, a caminelor sau a spitalelor, mai ales daca pacientii sunt conectati la aparate si nu pot fi mutati.
Conceptul permite pacientilor sa ramana pe loc si pompierilor sa stinga focul. Daca focul se raspandeste si nu poate fi controlat, atunci vor initia o evacuare completa.
La descoperirea unui incendiu, este obligatia fiecarei persoane sa activeze imediat cea mai apropiata alarma de incendiu.
Ascensoarele si scarile rulante nu trebuie utilizate din cauza unei posibile defectiuni electrice, decat daca fac parte dintr-un plan special de evacuare de urgenta.
Apelarea pompierilor
Serviciul de pompieri trebuie informat imediat, fie de catre operatorul centralei, fie de catre persoana care descopera focul.