You are currently viewing Importanta echipamentului de protectie

Importanta echipamentului de protectie

Echipamentul de protectie este destinat acelor domenii care pot prezenta un grad de risc. Rolul echipamentului de protectie este de a proteja  lucratorul de situatiile de risc care pot sa apara la locul de munca si care nu pot fi evitate prin alte metode. Utilizarea corecta a echipamentului faciliteaza asigurarea unor conditii optime de munca.

Necesitatea echipamentului de protectie se regaseste in diferite  domenii: pe santier, in spalatorii auto, vulcanizari, fabrici, dar si in alte domenii care pot prezenta un risc de accident.

Articolul 4 din hotararea  Nr. 1048 din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă precizeaza ca echipamentul individual de protecţie trebuie utilizat atunci când riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protecţie colectivă ori prin măsurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.

Reglementarile legislative actuale precizeaza ca orice echipament individual de protecţie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să fie corespunzător pentru riscurile implicate, fără să conducă el însuşi la un risc mărit;
  • să corespundă condiţiilor existente la locul de muncă;
  • să ia în considerare cerinţele ergonomice şi starea sănătăţii lucrătorului; 
  • să se potrivească în mod corect persoanei care îl poartă, după toate ajustările necesare;

ATENTIE: Neacordarea echipamentului individual de protecţie este sancţionata de catre ITM cu o amenda contraventionala de la 5.000 – 10.000 lei.

Lasă un răspuns